Belgische winnaars Aurubis Awards: een gesprek met onze collega's

Olen | maandag 11 maart 2024

  • Pithchai Sivakumar (29) en Kevin Louwagie (33)
  • R&D Engineers
  • Werken 2 jaar bij Aurubis
  • Wonnen beiden met hun twee teams een award tijdens de Aurubis Awards 2023

Graag stellen we je voor aan onze twee collega’s Pithchai Sivakumar (29) en Kevin Louwagie (33). Zij wonnen onlangs een Aurubis Award, samen met hun teams. Aurubis reikt namelijk elk jaar awards uit in vier verschillende categorieën: Health & Safety, Innovation, Excellence en Team Collaboration. Kevin en Pithchai werkten mee aan twee van de Award-winnende projecten.

Pithchai won met het Iron Sillicate team de “Aurubis Special Award 2023”. Samen zochten ze een oplossing om de bergen Metamix en Koranel te valoriseren op een innovatieve en duurzame manier.

Kevin werkte nauw samen met collega’s van Olen, Beerse en Hamburg aan het SPA project. De focus van dit project: een CuPb intermediair van Hamburg recyclen in Beerse om meer metalen te kunnen recupereren via het Aurubis smelter netwerk. Ze sleepten de Team Collaboration Award in de wacht.

  • Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je genomineerd was?
    Kevin: Het SPA project is één van de grotere projecten binnen de Aurubis Groep, want het betrekt drie sites: Olen, Beerse en Hamburg. Het team was blij, want het is een teken van erkenning voor onze inzet en teamwerk. 

  • Wat was de inspiratie achter jullie project? 
    Pithchai: Tijdens mijn studies heb ik veel materiaalkunde gestudeerd. Met die kennis ging ik vol enthousiasme aan de slag voor het project. Aurubis Beerse maakt ongeveer 200 kton per jaar aan Metamix en Koranel. We zochten naar een oplossing om dat te verwerken in een product dat bijdraagt aan de circulaire economie.

  • Hoe hebben jullie als team samengewerkt?
    Kevin: De hoofdsamenwerking verliep voornamelijk tussen productie en R&D op elke site zelf en onderling met elkaar. We organiseerden een wekelijkse en een maandelijks meeting. De maandelijkse was één grote bespreking om alle uitdagingen te bespreken en oplossingen te zoeken. Aangezien de samenwerking over drie sites verliep, zagen we daar onze uitdaging in. Verschillende departementen over de sites heen hielpen om alles in goede banen te leiden. Zo werkte ik nauw samen met Lien Pacquets, Junior R&D Manager bij Aurubis Olen. Zij nam in naam van ons team de Award in ontvangst tijdens de awarduitreiking in Hamburg.

  • Welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen? Hoe hebben jullie dat overwonnen?
    Pithchai: Iedereen werkt op een bepaalde manier, en ons project vroeg om verandering. Daarnaast vond mijn collega Els Hermans de uitdaging in het verkennen van de nichemarkt en het overtuigen van potentiële klanten. Je kan het designer-beton en poreuze stenen vergelijken met een bioproduct in de supermarkt. De voordelen zijn enorm: het bespaart CO2 en is op en top circulair!  

    Een cruciale les die ik heb geleerd, is dat alle betrokken afdelingen een essentiële rol spelen. Met andere woorden: teamwerk is super belangrijk!

    Kevin: We zijn heel wat uitdagingen tegengekomen! Antimoon, zwavel, logistieke en analytische uitdagingen, … Het belangrijkste om die te overwinnen was een nauwe samenwerking met de afdelingen en hun expertise. Uiteindelijk zijn we elke uitdaging samen overkomen. De award is daar het mooie resultaat van. 

  • Wat maakt het project uniek en onderscheidend ten opzichte van andere projecten?
    Pithchai: Dankzij onze innovatieve technologie hebben we een van de zuiverste ijzerhoudende silicaatslakken in Europa: Koranel. Onze slakken komen van een complex metalen flowsheet. Door dat cement te gebruiken, besparen we heel wat CO2.

    Kevin: Het unieke smelternetwerk dat wij bezitten in Aurubis biedt ons de mogelijkheid om diverse en soms ook uitdagende materialen te verwerken. Bovendien kunnen we kwalitatieve eindproducten produceren.

  • Hoe lang zijn jullie al aan het project bezig?
    Kevin: Het was een intensief project dat uit drie fases bestond. In de eerste fase hebben we drie dagen getest: de oventest. We bestudeerden directe effecten en bevestiging van de metallurgie. De volgende fase was de piloottest van tien dagen. Vooral middellange effecten werden hier bestudeerd. Daarna voerden we de demonstratietest uit waarin langdurige effecten in kaart werden gebracht. Die test duurde zes maanden. 

  • Hoe hebben jullie het gevierd? 
    Pithchai: Voor de prijsuitreiking ben ik naar Hamburg afgereisd. We genoten van een lekker diner, samen met de Executive Board en collega’s uit de verschillende Aurubis vestigingen. De sfeer was geweldig en de locatie was top. We deelden innovatieve ideeën en best practices. Dat betekent veel voor mij. Dat ik mijn ervaring nadien ook kon delen met mijn collega’s in België maakte het voor een uniek moment in mijn carrière.