Aurubis genomineerd voor Flanders International Business Awards 2023

Olen/Beerse | woensdag 5 juli 2023

Op 5 juli 2023 heeft FIT (Flanders Investment & Trade) Aurubis genomineerd voor de allereerste Flanders International Business Awards. Ze bekronen prestaties in verschillende categorieën, waaronder 'Exporter of the Year', 'Foreign Investor of the Year' en 'Startup of the Year'. 

In de categorie 'Foreign Investor of the Year' is Aurubis uitgegroeid tot een topkandidaat naast internationale spelers Pfizer en Plug Power. Deze nominatie getuigt van onze significante investeringsprojecten in Olen en Beerse en toont onze toewijding aan het bevorderen van groei en ontwikkeling.

Lees hieronder het volledige persbericht. 


Deze 9 genomineerden strijden voor allereerste Flanders International Business Awards 2023

Brussel, 5 juli 2023 – Met de Flanders International Business Awards bekroont FIT voor het eerst een Vlaamse exporteur, een buitenlandse investeerder in Vlaanderen en een start-up op een gezamenlijk event op 20 september. De eerste horde van de wedstrijd is genomen: de vakjury kortte de lijst van 100 kanshebbers in tot 3 keer 3 genomineerden. In de categorie ‘Exporter of the Year’ strijden Dewulf (Roeselare), Globachem (Sint-Truiden) en IndigoCare (Tessenderlo) tegen elkaar. Bij de ’Foreign Investor of the Year’-categorie gaat het tussen investeringsprojecten van het Duitse Aurubis (Olen en Beerse) en Amerikaanse spelers Pfizer (Puurs) en Plug Power (Antwerpen). Loop Earplugs (Berchem), Sensolus (Gent) en TechWolf (Gent) nemen het tegen elkaar op in de categorie ‘Startup of the Year’.

“Via de Flanders International Business Awards ontdekken, belichten en bekronen we de verhalen achter internationaal ondernemend Vlaanderen. Die zijn stuk voor stuk sterk bij alle 100 kandidaten, niet alleen bij de genomineerden, van de kleine start-up en kmo tot de multinational. De genomineerden zijn nu klaar om de strijd aan te gaan om als eerste de titel van Exporter, Foreign Investor en Startup of the Year op 20 september in ontvangst te nemen.”Joy Donné, CEO van Flanders Investment & Trade 

 

3 genomineerden in de categorie ‘Exporter of the Year’ (in alfabetische volgorde)
Dewulf

Al bijna 80 jaar ontwikkelt en bouwt Dewulf landbouwmachines voor de teelt van aardappelen en wortelgewassen. Vandaag staat de derde generatie aan het roer van het West-Vlaamse bedrijf. Naast zijn thuisbasis in Roeselare heeft het vestigingen in Nederland en Roemenië.

Via een fijnmazig dealernetwerk worden de machines in 37 landen wereldwijd aan de man gebracht. In grote landbouwmarkten als de VS en Frankrijk werken de dealers in tandem met lokaal gevestigde supportmedewerkers die voor technische ondersteuning en dienst-na-verkoop zorgen.

Op basis van specifieke behoeftes van landbouwers werkt het R&D-team van Dewulf continu aan technische verbeteringen. De in huis ontwikkelde machineconfigurator en bedieningssoftware vergroten dan weer het gebruiksgemak. En heel binnenkort zullen fabrikant en klant via een cloudplatform de performantie van elke machine kunnen monitoren en bijsturen.

Locatie: Roeselare
Aantal medewerkers: 185 voltijdequivalenten (België)
Omzet (2022): € 87.430.316,03
Exportaandeel in de omzet (2022): 85%
Aandeel niet-EU-landen in de export: 33%
www.dewulfgroup.com

Globachem

Dit Truiense familiebedrijf (1e generatie) zag ongeveer 20 jaar geleden het licht en helpt voedseltelers hun gewassen gezond te houden. Zo wil Globachem bijdragen aan voldoende, veilig en duurzaam geteeld voedsel voor de stijgende wereldbevolking.  Dat realiseren ze door een breed gamma bestaande en innovatieve gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen, te registreren en internationaal te vermarkten. Sinds de start ligt de focus op grote landbouwlanden als Frankrijk, Duitsland, het VK, Polen en later ook Brazilië. Vandaag zijn de Limburgers in 39 landen actief, via een netwerk van distributeurs en een eigen vestiging in Brazilië.

Globachem heeft zo’n 2.000 registraties in portefeuille, zowel van bestaande producten als van eigen ontwikkelingen of verbeteringen van formules. De helft van het team is actief in innovatie. In de onderzoeksserre – het Greennovation Center – screent het R&D-team nieuwe producten, bij voorkeur van natuurlijke oorsprong.

Locatie: Sint-Truiden
Aantal medewerkers: 73,9 voltijdequivalenten (België)
Omzet (2022): € 287.966.588,61
Exportaandeel in de omzet (2022): 95%
Aandeel niet-EU-landen in de export: 23%
www.globachem.com

IndigoCare

IndigoCare ontstond in 2009 als health tech spin-off van de Belgische telecomgroep ESSEC. Het bedrijf uit Tessenderlo ontwikkelt en produceert het slimme oproepsysteem iCall voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. Van bij de start koos IndigoCare bewust voor een internationale focus.

Naast zorgkundige oproepen laat iCall onder meer toe om gegevens uit te wisselen tussen patiënten of bewoners enerzijds en het medische personeel anderzijds. Vooral de compatibiliteit en flexibiliteit van het systeem zijn uniek, waardoor het kan worden ingeplugd op de aanwezige kabelinfrastructuur en geïntegreerd met bestaande alarmsystemen. Het R&D-team van IndigoCare werkt ook nauw samen met onderzoeksinstellingen zoals imec.

Vandaag zijn al meer dan 100.000 bedden in 56 landen uitgerust met iCall. Om de groei van hun partners wereldwijd te versnellen, ontwikkelde IndigoCare het gebruiksvriendelijke en inspirerende opleidingsplatform ICE Academy.

Locatie: Tessenderlo
Aantal medewerkers: 11,27 voltijdequivalenten (België)
Omzet (2022): € 2.809.126,97
Exportaandeel in de omzet (2022): 79%
Aandeel niet-EU-landen in de export: 20%
www.indigocare.com

 

3 genomineerden in de categorie ‘Foreign Investor of the Year’ (in alfabetische volgorde)
Aurubis (DE)

Het Duitse Aurubis, een wereldmarktleider in de productie en recyclage van koper, deed twee recente investeringen in Vlaanderen.

In Beerse bouwt Aurubis een state-of-the-artfaciliteit voor de verwerking van het anodeslib – wat ontstaat bij elektrolytische koperraffinage – uit onder meer de fabriek in Beerse. Met deze eigen innovatieve technologie, Advance Sludge Processing by Aurubis (ASPA), kan Aurubis edelmetalen, tin en lood winnen uit dat tussenproduct. Ook de vestiging in Olen krijgt een ultramoderne en energie-efficiënte recyclage-installatie. Dankzij investeringsproject BOB (Bleed Olen Beerse) zal het bedrijf koper en nikkel uit het bleed – vroeger een afvalproduct bij de winning van metalen – kunnen halen van zijn fabrieken in Olen en Beerse. Zo maakt het de cirkel rond.

Uit deze optimaal gerecycleerde metalen wil Aurubis opnieuw waarde creëren, ze verantwoordelijk inzetten en zo bijdragen tot een Europese circulaire economie. Gezien de snelle evoluties in digitalisering en e-mobility waarin deze metalen onontbeerlijk zijn, heeft deze groeistrategie een grote ecologische en maatschappelijke impact. Ook versterkt het de rol van Vlaanderen als ‘metal valley’.

Type investering: uitbreidingsproject
Locatie investering: Olen en Beerse
Investeringsbedrag: € 103 miljoen
Jobcreatie in Vlaanderen: 52 jobs
https://www.aurubis.com/beerse/

Pfizer (VS)

Pfizer Puurs is een van de grootste productie- en verpakkingseenheden van Pfizer wereldwijd en de grootste vaccinfabriek ter wereld. Jaarlijks produceren ze 400 miljoen eenheden steriele injecteerbare geneesmiddelen en vaccins, dat is exclusief de coronavaccins. Eind 2022 kondigde Pfizer Puurs een nieuw investeringsproject aan op drie fronten: meer productiecapaciteit, meer vermogen tot koele opslag van van hun producten en meer verpakkingslijnen. Een mooi signaal dat de Amerikaanse farmareus, die al diep was ingebed in het lokale ecosysteem, zich nog steviger wil verankeren in Vlaanderen.

De geneesmiddelen en vaccins die Pfizer in Puurs maakt, worden van daaruit geëxporteerd naar meer dan 170 landen, wat ook een boost betekent voor de Vlaamse exportcijfers. Bovendien gaat 30% van de export vanuit Puurs naar lage- en middelhoge-inkomenslanden, in samenwerking met non-profitorganisaties.

Type investering: uitbreidingsproject
Locatie investering: Puurs
Investeringsbedrag: 1,2 miljard (over 3 jaar)
Jobcreatie in Vlaanderen: 250 jobs
https://www.pfizer.be/nl

Plug Power Inc. (VS)

Plug bouwt in de Port of Antwerp-Bruges een van de grootste groenewaterstoffabrieken van Europa. Met behulp van PEM-elektrolyse verwacht deze 100 MW-fabriek 12.500 ton vloeibare en gasvormige groene waterstof (H2) te produceren voor de Europese markt. Voor dit Amerikaanse groenewaterstofbedrijf is het zijn eerste Europese productievestiging. Die komt op de NextGen-site, een hotspot voor de circulaire economie. Tankwagens en opleggers zullen de groene H2 leveren, naast de waterstofpijpleidingen ontwikkeld door Fluxys die vanaf 2026 operationeel zullen zijn.

Dit investeringsproject zal bijdragen aan de versnelling van de energietransitie, een koolstofvrije economie en zinvolle jobcreatie. 60% van de Europese koopkracht bevindt zich binnen een straal van bijna 500 km rond de site. Zo zal het project voor Vlaanderen belangrijke strategische waterstofverbindingen in Europa tot stand brengen.

Type investering: greenfieldproject
Locatie investering: Antwerpen
Jobcreatie in Vlaanderen: 50 directe jobs
https://www.plugpower.com  

 

3 genomineerden in de categorie ‘Startup of the Year’ (in alfabetische volgorde)
Loop Earplugs

In 2016 richtten twee jeugdvrienden met tinnitus Loop Earplugs op, uit onvrede met het bestaande aanbod gehoorbescherming. Ze ontwikkelden stijlvolle, kwalitatieve en, dankzij bijgeleverde eartips in 4 maten, altijd passende oordoppen. Na de Experience-collectie voor concerten en festivals, volgde de Quiet voor o.a. geluidssensitiviteit, om te focussen en te slapen. Hun laatste innovatie is de Engage, specifiek ontworpen om sociale interacties in rumoerige omgevingen te vergemakkelijken.

Loop Earplugs hertekende zijn branche en maakte van oordoppen wereldwijd een gewild modeaccessoire. Ook creëren ze bewustzijn rond de grote impact van geluid op mentaal welzijn. Het snelgroeiende team realiseert 98% van zijn omzet in zo’n 150 landen. 

Opgericht in: 2016
Locatie: Berchem – kantoren in Nederland, de VS en China
Actief in: ongeveer 150 landen
Exportaandeel in de omzet (2022): 98%
www.loopearplugs.com

Sensolus

Het Gentse Sensolus brengt het Internet of Things (IoT) naar de maakindustrie en afvalverwerking. Met zijn traceertechnologie – inclusief microchips in herbruikbare transportdragers zoals dozen, containers en pallets – helpt het bedrijven hun volledige toeleveringsketen op te volgen en te optimaliseren. Deze ‘airtag van de industrie’ investeert daarbij stevig in innovatie: sinds de start ging meer dan 60% van alle investeringen naar R&D.

Vandaag haalt Sensolus 90% van zijn omzet uit export. Ruim 200 industriële klanten – waaronder Airbus, Atlas Copco, Suez en Volvo Cars – zijn aan de slag met de innovatieve totaaloplossing. Op de Amerikaanse markt rolt de Gentse speler momenteel zijn beproefde succesrecept van lokale partnerschappen voor service en sales uit.

Opgericht in: 2013
Locatie: Gent – kantoren in Duitsland en de VS
Actief in: 30 landen
Exportaandeel in de omzet (2022): 90%
www.sensolus.com

TechWolf

TechWolf helpt bedrijven de skills van hun medewerkers in kaart te brengen met artificiële intelligentie (AI). Via het platform kunnen personeelsdiensten datagedreven beslissingen nemen over aanwervingen, opleidingen, successieplanning, talentbeheer enzovoort. De snelgroeiende Gentse speler werd in 2018 gelanceerd door drie studenten computerwetenschappen. Zij prijken sinds dit jaar op de Forbes 30 Under 30-lijst.

Na twee succesvolle financieringsrondes in 2020 en 2022 vond TechWolf ingang in 5 landen. Op de referentielijst staan Booking.com, Virgin Media O2 en GSK. Met een nieuwe kapitaalinjectie in het vizier zal TechWolf zijn pijlen ook op de VS richten. Intussen blijven de Gentenaars sleutelen aan zowel hun AI-algoritme als dienstverlening. Bedoeling is om naast kwaliteitsvolle ook integere data te garanderen en komaf te maken met de inherente bias waar veel AI mee worstelt.

Opgericht in: 2018
Locatie: Gent
Actief in: 5 landen
Exportaandeel in de omzet (2022): 25%
https://techwolf.com

 

Wedstrijdverloop: eindjury en prijsuitreiking in september

Begin september volgt de tweede en finale ronde voor de eindjury, voorgezeten door Yin Oei, CEO van Living Tomorrow en Sonja Willems, voorzitter van de raad van bestuur FIT. Op 20 september volgt dan de ontknoping in de iconische Skyhall van Brussels Airport. Tijdens een wervelende prijsuitreiking zullen Vlaams minister-president Jan Jambon en Joy Donné, CEO van FIT, de Exporter of the Year, Foreign Investor of the Year en Startup of the Year bekendmaken.

FIT: versterker van internationaal succes

FIT ondersteunt en begeleidt Vlaamse exporteurs om internationaal successen te boeken. Talentvolle start-ups krijgen hierbij bijzondere aandacht. Met hun innovatieve producten, diensten of technologie gaan zij vaak een grootse internationale toekomst tegemoet. Vanuit het buitenland trekt FIT potentiële investeerders aan die het Vlaamse economische ecosysteem versterken.

www.flandersinternationalbusinessawards.be

 

Bron: Deze 9 genomineerden strijden voor allereerste Flanders International Business Awards 2023. (2023, 5 juli). Flanders Investment & Trade. https://corporate.flandersinvestmentandtrade.com/nl/nieuws/deze-9-genomineerden-strijden-voor-allereerste-flanders-international-business-awards-2023